La tertúlia de Bausset


    De sempre, les tertúlies han estat definides com a reunions informals de gent interessada en un o en  diversos temes, que es reuneixen periòdicament al voltant d’un cafè o d’una copa. Per això, normalment,  les tertúlies tenen lloc en una cafeteria, que esdevé així, un espai de debat, d’opinió i d’informació.  Cal dir que les tertúlies al nostre País, tenen una llarga història. Només cal recordar l’Acadèmia dels nocturns, a finals del segle  XVI, anomenada així perquè els seus integrants es reunien de nit, cada dimecres, al palau de Bernat Català de Valeriola, que n’era el fundador i l’amfitrió, i que estava formada per  Francesc Desplugues, Guillem de Castro, Francesc Agustí Tàrrega i Jaume Orts entre d’altres.
    Però jo voldria parlar, i alhora fer un merescut homenatge, de la tertúlia que des de fa més de 60 anys van fundar Joan Fuster i Josep Lluís Bausset, mon pare. Aprofitant que el dilluns era el dia que la Societat Filharmònica organitzava el concert setmanal, els dos amics, Fuster i Bausset, van començar a reunir-se a València, d’una manera informal, mentre prenien cafè, per parlar, per enraonar, per trobar-se, per debatre algun tema d’interès o alguna notícia d’actualitat.  En un ambient on estaven prohibides les reunions de més de tres persones, aquelles primeres tertúlies,  que amb el pas del temps van anar incorporant nous tertulians, van constituir als anys 40, al mig de la ciutat de València, una ciutat grisa i adhesions incondicionals, acostumada al pensament únic,  un espai de llibertat i de valencianisme. La tertúlia del dilluns, va anar “pelegrinant” per diverses cafeteries : el local del Club Universitari del SEU, al carrer de les Comèdies, la Casa de Catalunya, al carrer de la Pau, la cafeteria Oeste, a l’avinguda Baró de Càrcer, la cafeteria Oltra  i més tard San Patricio, a la plaça del País Valencià, al centre mateix de la ciutat, fins arribar en els nostres dies a la cafeteria de la Societat Coral El Micalet, al carrer Guillem de Castro.
     Cal dir que a més de Fuster i Bausset, anaren afegint-se a la tertúlia del dilluns, esporàdicament,  els professors Miquel Tarradell, Joan Reglà, Miquel Dolç i Emili Giralt, que s’havien incorporat a la Universitat de València, així com també els dos germans Codonyer, Santiago Ninet, Josep Vañó, Gaspar Lloret, J. A. Garcia Richart, Vicent Ventura, el músic Garcés, E. Duran i Tortajada, Vicent Andrés Estellés, Josep Iborra, Enric Tàrrega, Josep Palacios, Francesc Pérez Moragon, Domènec Serneguet, Josep Suñer, Raimon Pelejero, Vicent Miquel i Diego i tants d’altres... També hi participava  Manuel Sanchis Guarner, després del seu retorn  de Mallorca. A més, cada vegada que venia a València algun personatge literari de Catalunya o de les Illes, sempre era convidat a participar en aquest cenacle dels dilluns. Així la tertúlia, ocasionalment,  es va vorer enriquida amb la presència de Josep Mª de Casacuberta, Francesc de B. Moll, Jaume Vidal Alcover, Josep Pla o Mª Aurèlia Campmany. En la dècada dels 70, i coincidint amb els meus anys d’estudi a la Universitat, vaig tindre la sort de participar  alguns dilluns en aquella tertúlia que es reunia a la cafeteria Oltra, a la plaça del País Valencià.  Allà vaig poder conèixer persones entranyables com Francesc Ferrer Pastor, Joan Garai, Alexandre Cabrera o Ramir  Peris. Al cap d’uns anys, la tertúlia ( i jo amb ells) es traslladà a San Patricio, on vaig poder fruir de la saviesa i del trellat d’hòmens com Ramon Trullenque o Josep Ibanyes. En els nostres dies, aquella tertúlia amb més de 60 anys de vida, només compta amb Bausset  d’entre els fundadors. Però ha anat incorporant més tertulians, que cada dilluns continuen mantenint el caliu de la conversa i de la reflexió, ara a la cafeteria d’El Micalet, i als quals vull retre un sentit homenatge: Francesc de P. Burguera, Agustí Ventura, Francesc Jover i el seu fill, Josep Mª Ruix, Vicent Micó, Antoni Signes, Vicent Moreno i el seu fill, Ginés Gonzàlez i Francesc Llorens, Eduard Guillot, Rafel Buforn, Adolf Garcia, Rodolf Soler, Joan Puchalt i Jaume Costa, a més dels ja degà, Bausset.
     En aquells temps la tertúlia del dilluns va ser “un espai de llibertat, que ens mantenia la il·lusió de que les coses canviarien per a bé, i on hi acudíem per parlar de tot allò que no era possible fer al carrer” Amb el pas del temps, i després de més de 60 anys, la tertúlia del dilluns és un lloc de reflexió, que arriba a projectar-se, modestament  a la premsa, a través  de les cartes al director o d’algun article d’opinió. Francesc de P. Burguera per la seua part, pensa que és important  “recordar aquests fets, perquè la gent conega part de la nostra història”  Aquestes tertúlies segons Burguera, van servir perquè “valencianistes que no ens coneixíem ni sabíem de la nostra existència, establírem contacte i anàrem fent un caliu nacionalista”
    La  trajectòria de  les  tertúlies, des del pluralisme, el respecte  i la tolerància,  han  marcat  una manera de fer i de pensar, que obri horitzons de futur en un País desvertebrat, fins al punt que hui en dia, com recorda Ramon Trullenque “els professors d’Història de la nostra Universitat, ja inclouen entre els fets més importants previs a la democràcia i entre les activitats nacionalistes, la celebració d’aquestes tertúlies”
   
                                                     Josep Miquel Bausset

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada